A freelancer munkavégzés egy sokak által űzött otthoni munkavégzés fajta. Jelen cikkünkben csak a szakértelmet igénylő munkákat szeretnénk bemutatni, hogyan érdemes jelentkezéseinket beadni, profilunkat sikeressé tenni, és hogy szerezhetünk jó ajánlatokat és ezen kívül szó lesz a freelancer adózásról is.

Freelancer munkák

Ha valaki nem ismerné, egy rövid ismertető következik. A Freelancer munkavégzés általában a külföldi különböző projekteken, távmunkában végezhető munkavégzést értjük, amely esetében vagy projekt vagy órabér alapú kifizetést kapunk. A freelancer munkavégzés egyre népszerűbb lesz, hiszen otthonról történik, sok esetben nem igényel különleges szaktudást (ezekről a szaktudás nélküli freelancer munkákról az Otthoni munkák cikkben olvashattok), viszont sokkal jobban lehet vele keresni mint a Magyarországon.


Milyen freelancer munkákat tudunk elvállalni?

A lista gyakorlatilag végtelen, a saját képességeink és tudásunk szab csak nekik határt. Mint említettem, a képességet nem igénylő munkákat egy másik cikkben említem (ezek olyanok mint adatfeldolgozás, fordítás, képről szöveg másolás stb).

Egy kis lista a jól menő munkákról:
  • Grafikai tervezés
  • Rajzolás
  • Web design
  • Web programozás
  • App programozás
  • Wordpress üzemeltetés és fejlesztés
  • Online marketing, marketing asszisztens
  • Cikk írás, content menedzsment
Ha bármelyben ezek közül jók vagyunk érdemes a lent említett weboldalakra regisztrálnunk és pályázatainkat leadni a meghirdetett projektekre. Természetesen angol tudásra minden esetben szükségünk lesz, hiszen külföldiekkel fogunk kapcsolatban állni, viszont egy közép angol tudás bőven elegendő, a lényeg hogy megértsük magunkat és a másik felet.

Fontos megemlíteni hogy akár az adott területen lévő kezdők is jelentkezhetnek az adott feladatokra, gyakran ki van írva az adott tudásnak az elvárt szintje, így nem muszáj több év tapasztalattal a hátunk mögött rendelkezni, viszont érdemes csak minőségi munkát beadni a megrendelésekre, hiszen visszajelzést fogunk kapni a munkáltatóktól.

Hogyan adjuk be freelancer munkákra a pályázatunkat hogy minket válasszanak?

Hogy a munkáltatók minket válasszanak érdemes minél jobb pályázati bemutatkozást írnunk. Mindenképp olvassuk el részletesen az adott munkák leírását és írjunk egyedi bemutatkozást minden munkára amire jelentkezünk. A jelentkezésünkhöz mindenképp csatoljunk referenciát minden esetben, hiszen gyakorlatilag ezen fog múlni hogy kiválasszanak minket. 

Hivatkozzunk a megbízhatóságunkra, az agilis munkavégzésre és az elérhetőségre (sok esetben fontos, hiszen gyakran különböző időzónából kapunk megrendelést).
Ha még nincs munkánk érdemes folyamatosan figyelni a megjelenő munkákat, hiszen minél gyorsabban jelentkezünk annál több esélyünk van a sikeres kiválasztásra. 

Érdemes akár egyszerre több munkára is jelentkezünk, hiszen gyakran csak egy pár órás projektról van szó (de akár találhatunk több hónapos folyamatos munkát is, gyakorlatilag remote munkákat), így jó ha mindig van élő szerződésünk valakivel amin tudunk dolgozni, de közben jelentkezünk további munkákra.

Legnépszerűbb freelancer oldalak: